Ke Mana Anwar Ingin Belayar?

Blackout masih terus berlaku. Seterika rumah aku yang jatuh rosak menyebabkan rumah aku blackout. Tapi aku selesaikan dengan buka peti fius dan tolak tuil fius yang sepatutnya. Ia menyelesaikan masalah. Tapi blackout masa PRU13, lampu dah menyala, tapi kapal Anwar masih belayar dalam gelap. Apalagi Anwar mahu?

DAP telah meneruskan pelayaran. Kapal DAP ada nakhoda dan pembaca peta yang mahir. Tukang masaknya pun berkaliber. Ia tidak perlu gusar dengan badai yang melanda. Ia selesaikan dengan kapal yang baik, kelasi yang mantap dan destinasi yang dipersetujui – malaysian malaysia yang berdiri atas dasar sosialis. Dengan dokongan Socialist International. Siapalah pejuang Islam yang sokong sangat sosialis nih? Apalah yang pejuang islam mahu?

Majoriti yang turun makin berkurang. Tapi Anwar masih mendesak. Apakah agenda Anwar? Ia sudah menang Permatang Pauh. Apa yang akan orang Permatang Pauh harapkan dari Anwar? Agar Anwar jadi PM buat pertama kali. Anwar telah berjanji nak jadi pensyarah. Mungkin gaji pensyarah tak cukup banyak untuk Anwar bayar balik pemberian ‘funder’nya yang banyak. Maka Anwar perlu kejar juga kerusi PM. Walaupun terpaksa membudakkan budak-budak.

Agenda perubahan kita apa? Ini adalah satu masalah yang besar. Perubahan yang kita inginkan berdiri atas isu urus tadbir. Jauh dari kehendak rakyat meninginkan perubahan demi kehidupan pengabdian kepada Allah. Suasana semasa di Turki menggambarkan kepada kita perang ideologi yang berterusan sepertimana yang berlaku di Mesir. Urus tadbir sahaja tanpa melibatkan agama, ya, masyarakat suka. Tetapi bila pelaksanaan sesuatu sistem atau polisi yang bercirikan islam dan pengabdian kepada Allah, tentangan akan melonjak kembali. Begitulah undang-undang alam yang hakiki – peperangan ini adalah antara iblis dan bani adam.

Dengan pendekatan Anwar, yang konon mengharap pilihanraya yang adil, jelas sekali Anwar sedang kecewa kerana pilihan rakyat tidak berpihak kepadanya. Bahtera Najib sekalipun banyak lubang, tetapi destinasinya lebih rakyat percayai berbanding destinasi Anwar. Sudah sampai masa Anwar berundur, memberikan laluan kepada intern-nya untuk mencuba pula. Lim Kit Siang tidak perlu menjadi PM, tetapi ia punyai 38 kerusi Parlimen dan parti yang teguh, serta tidak lupa sebuah negeri. Samada Anwar labuhkan kapalnya sebentar untuk menyusun apa yang patut atau ia berlabuh, turun ke pelabuhan dan menjadi koordinator buat kapal-kapalnya.

Atau boleh sahaja ia belayar dan tenggelam dalam ribut politik liberal demokrasi ini dan blackout nya.

Tetapi kita perlu memilih jalan yang diredhai Allah, biar bahtera Anwar kelihatan berkilauan.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s