Berada Di Dalam Lingkaran

Dalam dunia dengan sedikit kekangan komunikasi, generasi baru tarbiyyah semakin mudah dicapai. Maklumat dan berita dapat disampaikan dengan segera. Keberkesanan sistem komunikasi moden dan global membolehkan revolusi berlaku melalui medium komunikasi semudah 140 abjad.

Inline image 1

Namun di dalam kelajuan komunikasi kita, generasi muda semakin hilang penghayatan terhadap menjaga kesahihan dan keperluan menjaga amanah. Kerana mudahnya menyampaikan bahkan menghubungi, kita cenderung melakukan perkara yang silap.

Di dalam amal jama’i, kita bergerak dalam kesinambungan. Pimpinan memberi pengarahan, jundiy menerima dan melaksana, dalam satu amal kolektif. Kepayahan mengumpul manusia untuk beramal jama’i adalah satu cabaran, namun kini cabaran seterusnya adalah mendidik orang untuk beramal dengan displin amal jama’i.

Pesanku buat generasi muda seperti aku:

  1. Urus maklumat – pastikan kesahihan sumber dan pastikan amanah yang ada pada kita. Tidak semua yang kita tahu perlu kita sampaikan. Dan jika perlu, mungkin bukan pada orang tertentu. Dan jika ia adalah orangnya, boleh sahaja belum waktunya. Urus maklumat. Ketahui dengan jelas dan terang, yang mana maklumat dakwah yang perlu disampaikan, dan yang mana maklumat organisasi yang perlu dilindungi.
  2. Urus saluran – semat dalam jiwa dan sanubari kepentingan menjaga saluran maklumat. Alat komunikasi yang hebat bukanlah alasan untuk menerobos saluran yang ada untuk mencari maklumat. Jika ada mas’ul, rujuk mas’ul. Jika ada naqib usrah, rujuk naqib usrah. Ketahui saluran yang betul. Ia bukan hanya bab jaga hati, lebih penting menjaga amanah terhadap maklumat.
  3. Urus nafsu – dalam kecepatan yang kita mahukan, didik jiwa agar berdisplin menjaga keutuhan dan integriti amal jama’i kita.

Kita sudah melihat banyak kumpulan kecundang kerana lemah menjaga maklumat. Jika kita ingin mempersiap kepada menjadi pemimpin ummah dan watan, maka belajarlah untuk menjaga integriti maklumat dan komunikasi kita.

Jangan berangan nak menerajui negara andai isu maklumat dan komunikasi pun masih caca merba. Bersyukurlah kita tidak sampai ke tahap perlu menghafal segala perkara, tanpa rekod, tanpa ditulis. Namun jangan sampai leka hingga hilang DISPLIN AMAL JAMA’I.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s