Melonjakkan Hasil Amal

Dalam gerakan dakwah pada era ini, kita tidak dapat lari daripada masalah kekurangan tenaga kerja yang komited dan berkualiti. Isu utama bagi mana-mana gerakan dakwah sekalipun adalah kurangnya individu yang siap untuk intima’ dengan harakah dakwah dan meletakkan seluruh hidupnya untuk melaksana misi dan visi harakah tersebut. Walau jutaan ringgit dituang untuk menarik dan mengganjari manusia, tidaklah mudah untuk mendapatkan rahilah(unta merah) yang akan menjadi seteguh qaedah sulbah disekeliling Nabi s.a.w.

Justeru dalam kekurangan yang ada dan bebanan amal yang besar ini, harakah dakwah perlu memberikan perhatian; walau tidak selamanya, pada melonjakkan hasil amal para ahli dari masa ke masa. Di sana terdapat pelbagai instrumen pengurusan yang terbukti memberikan hasil yang baik seperti balance score card, key performance index dan sebagainya. Begitu juga terdapat pelbagai instrumen penelitian untuk memastikan tindakan yang akan diambil benar-benar menjurus kepada isu atau sasaran yang hendak dicapai/diselesaikan.

Tetapi dalam keasyikan kita meneroka pelbagai instrumen pengurusan dan penelitian untuk approach & action ini, hendaklah para pendakwah memberikan perhatian yang mendalam dan berterusan pada paksi atau kerangka fikir yang jelas pemahamannya terhadap manhaj, maratib amal, marhalah semasa dan awlawiyat bagi amal dakwahnya. Suatu kerugian yang besar apabila para pendakwah yang bersemangat, kental serta kuat aspek ruhiyyahnya tetapi tidak mempunyai kefahaman yang jelas tentang kerangka amalnya yang syumul dan asli.

Banyak tulisan du’at yang menggariskan kepada kita fiqh dakwah kontemporari yang hebat dan bagi saya, karangan Syeikh Muhammad Ahmad Ar-Rasyid seperti al-Muntalaq, ar-Raqaiq, al-Awa’iq, Sinaatul Hayah dan al-Masar seharusnya menjadi bahan asas buat pendakwah. Jika berkemampuan, maka telaahlah Usul Ifta’, dengan bimbingan rakan dakwah dan murobbi yang beramal.

Jangan biarkan hasil amal kita bertebaran dan gagal membentuk suatu ketumbukan yang ampuh untuk menghadapi musuh utama kita, ya’ni syaitan. Syaitan akan sentiasa berusaha melambatkan usaha kita menegakkan syariat Islam di muka bumi ini. Semuanya agar syaitan mendapat teman yang baik untuknya di neraka kelak.

Ibnu Qayyim al-Jauzi menjelaskan di dalam kitabnya Talbis Iblis, sekiranya iblis sudah gagal membawa anak Adam kepada syirik hatta perkara-perkara sunat, maka ia akan menjungkir balikkan awlawiyat(keutamaan) seorang mukmin dalam hidupnya. Moga kita diberi hidayah dan taufik dari Allah s.w.t. untuk terus melonjakkan hasil amal kita, insyaAllah.

Penapistola
Bangi, 23 Disember 2014, 2345 hrs.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s